«- å stompe på lainn eller stompe på sjyen…»

Du kan også lese dette innlegget på: Danish

 

"Hardt vær" av Christian Krogh (1852 - 1925)

Her er man i alle fall i livsfare – og det er ikke på grunn av fet kost. Bilde av Christian Krogh

De to viktigste dødsårsakene i Nord-Norge i gamle dager var at «enten så stumpa main på lainn, eller så stompa man på sjyen.» Bokmålsversjon: enden døde man på land, eller så døde man på havet. Antagelig gjorde hjerteinfarkt grove innhogg i begge grupper.

Vi har alle noen i vår slekt eller vennekrets som har dødd av hjerteinfarkt, og ved siden av kreft er hjertekarsykdommer det moderne menneskets største svøpe. Her har mannen med ljåen en av sine mest lojale og pålitelige samarbeidspartnere.

Infarktet og fettet

«Kreta, landet der det ble konsumert mest fett, hadde færrest tilfeller av hjerteinfarkt av alle de sju landene i undersøkelsen»

Det var derfor gode nyheter da den amerikanske forskeren Ancel Keys i 1953 publiserte en studie der han tilsynelatende hadde avslørt synderen: han mente å kunne påvise sammenhengen mellom fettinntak og hjerteinfarkt. Denne studien ble fulgt opp av en stor undersøkelse (Seven Countries-studien). Men dette bredt anlagte forskningsprosjektet klarte ikke å viste den sammenhengen mellom hjerteinfarkt og fett som Ancel Keys hevdet å ha funnet – faktisk viste den det stikk motsatte. Kreta, landet der det ble konsumert mest fett, hadde færrest tilfeller av hjerteinfarkt av alle de sju landene i undersøkelsen.

Likevel er påstanden om at fett-er-farlig-for-hjertet blitt kanonisert som en av de store medisinske sannhetene i moderne tid, blant annet med henvisning nettopp til Seven Countries-studien. Og denne undersøkelse er underlig nok stadig brukt som paradeeksemplet på at fett-kolesterol-hjerteinfarkthypotesen er korrekt.

Fett og kolesterol

Det er altså Ancel Keys som er skaperen av fettfobien som har herjet verden de siste ca. 60 årene. Hypotesen kan uttrykkes slik:

  1. mettet fett (dyrefett, melkeprodukter, noen oljer fra planteriket, f.eks. kokosolje) fører til høyt kolesterol.
  2. høyt kolesterol fører til åreforkalkning.
  3. åreforkalkning fører til hjerteinfarkt.
  4. ergo fører mettet fett til hjerteinfarkt.

Punktum.

Måten å redusere hjertekarlidelser på, vil naturligvis derfor være

  1. å redusere kolesterolet ved å senke forbruket av mettet fett, og
  2. samtidig senke kolesterolet ved hjelp av en gruppe medikamenter som heter statiner.

Nytt punktum. Eller kanskje utropstegn.

Selvinnlysende og udiskutabelt

I mer enn et halvt hundre år har myndighetene forsøkt å redusere antall hjerteinfarkt ved å advare mot kjøtt og meieriprodukter, samtidig som man har anbefalt lettprodukter, mer stivelsesholdige matvarer og større bruk av planteoljer i kosten.

«Fett og kolesterol er blitt fy-ord, og forbindelsen til hjertekarlidelser fremstår som selvfølgelig og naturgitt»

Fett-og-kolesterol-er-farlig-for-hjertet har vært den medisinske trosbekjennelse siden begynnelsen av 1950-tallet. Med støtte fra næringsliv og medisinalfirmaene har denne ideen fått enorm gjennomslagskraft. Den fremstår som selvinnlysende, udiskutabel og forskningsbasert, så udiskutabel at forskere har vært nødt til å manipulere med sine forskningsresultater for å få terrenget til å stemme med kartet – og dermed berge karrieren.

Fett og kolesterol er blitt fy-ord, og forbindelsen til hjertekarlidelser fremstår som selvfølgelig og naturgitt. Disse ideene har naturlig nok også funnet veien inn i populærkulturen.

Friends, vampyrjegeren Buffy – og den medisinsk trosbekjennelse

demonen clem

Demonen Clem har bestemt seg for å kutte ned på kolesterolet. Dette betyr vel at også magiske vesener sliter med hjerteproblemer?

Ross

Ross deler overbevisningen om at fløte og bacon fører til hjerteinfarkt med resten av verden.

I ungdomsserien «Buffy – the Wampire Slayer» sier demon Clem til Buffy at han nå har sluttet å spise katter – og at han også har bestemt seg for å kuttet ned på kolesterolet. Og det nikkes, bekreftende og innforstått.

I komiserien Friends sier figuren Ross, etter å ha kikket i kjøleskapet til svigerfaren som nettopp er blitt akuttinnlagt på sykehus: «Alt jeg fant i din fars kjøleskap var bacon og fløte. Tror vi har løst mysteriet med hjerteattakket».

Og publikum hyler av latter. Naturligvis.

Historiens største eksperiment

«Vi skulle ikke spise naturlig fett og proteiner. Vi skulle spise sunt

Fett og kolesterolhysteriet er blitt betegnet som den største bløffen noen sinne i medisinens verden. Det ga også støtet til det mest formidable kostholseksperiment i menneskehetens historie: Fra nå av skulle vi spise noe annet enn den kosten vi hadde spist helt fra mennesket begynte å bli menneske. Vi skulle ikke spise naturlig fett og proteiner. Vi skulle spise sunt!

Og hvor har dette ført verden?

 

Legg igjen en kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: BrunosBouteille – At dø på land eller at dø på søen…