Er hvete sunt?

 

Brød

Brød, spises hver dag av de aller fleste. Hyppig årsak til alminnelige plager og sykdommer?

Det amerikanske kardiologen William Davis hevder i sin bok Wheat Belly at moderne former for hvete er svært forskjellig fra de opprinnelige hvetesorter, og at hvete er den viktigste årsaken til fedme, fordøyelsesproblemer og en rekke vanlige sykdommer som mange sliter med. Han hevder også at de genetiske endringene som hvetekornet har gjennomgått gjennom tusenvis av års «foredlinger» har gjort at moderne hvetesorter er blitt giftige for mennesker.

«Den gruppen som fikk vanlig moderne hvete (som i brød, pasta, kjeks), viste ingen forandring i helsetilstand, mens de som spiste «gammeldags» hvete hadde en betydelig reduksjon av symptomer»

I en randomisert dobbelblind studie ble moderne og opprinnelige hvetesorters virkninger på mennesker med moderat IBS (irritabel bowl syndrome = irritabel tykktarm) undersøkt.

At studien er randomisert og dobbelblind betyr at det er tilfeldig hvilke deltakere som fikk hvilken diett, og at hverken deltakerne eller forskningslederne visste hvem som fikk hva.

Studien gikk over seks uker og omfattet 20 pasienter. Resultatene ble publisert i British Journal of Nutrition i 2013 og var entydige:

Den gruppen som fikk vanlig moderne hvete (som i brød, pasta, kjeks), viste ingen forandring i helsetilstand, mens de som spiste «gammeldags» hvete hadde en betydelig reduksjon av symptomer, herunder mindre magesmerter, oppblåsthet og tretthet. I tillegg opplevde de økt livskvalitet og hadde de færre markører i blodet for inflammatoriske betennelsestilstander.

Fremdeles er det kornprodukter som danner første nivå i de offisielle kostanbefalingene. Og for de som måtte lure på det: Nei, det er ikke mulig å få kjøpt kornprodukter laget av opprinnelig hvetetyper.

Legg igjen en kommentar