Færre karbohydrater – bedre helse

Moderne forskning: spis færre karbohydrater og mere fett

shutterstock_132279131

Karohydrater.

Time magazine refererer i dag en studie som er publisert i Annals of Internal Medicine.

Studien viser at mennesker som lever på et kosthold med lavt innhold av karbohydrater, går mer ned i vekt enn de som lever på mat med lavt fettinnhold. «Lavkarbohydratgruppen» som deltok i undersøkelsen fikk mer enn 40 % av sitt kaloriinntak fra fett, men reduserte både vekt og risiko for å utvikle hjertesykdom – stadig sammenlignet med de som levde på en fettredusert diett.

De fikk både høyere HDL-kolesterol og bedre nivåer av blodsukker og blodfett enn lavfettgruppen.

Studien konkluderer: «Lavkarbohydratdietten var mer effektive mht. vekttap og reduksjon av kardiovaskulære risikofaktorer enn lavfett diett. Begrensing av karbohydrater kan være et alternativ for personer som ønsker å gå ned i vekt og redusere kardiovaskulære risikofaktorer.»

Lydia Bazzano, som er professor i ernæring og medforfatter av rapporten skriver: «Tanken om at (karbohydrater) er nøytrale og bør være på bunnen av næringspyramiden er ikke støttet av mye evidens».

Norske kostråd: spis mindre fett og flere karbohydrater

De offisielle norske ernæringsrådene er at vi skal spise lite fett (mellom 25 og 40 % av kaloriinntaket).

Der heter det: «Kontrollerte studier viser at en stor mengde fett i kostholdet til en viss grad bidrar til vektøkning.»

Leser norske helsemyndigheter forskningsrapporter?

Dette er altså det motsatte av hva forskningsresultatene fra Annals of Internal Medicine forteller oss, men helt i samsvar med de kostrådene helsemyndighetene allerede har gitt i mange år – mens fedme- og diabetes 2-epidemien formelig har eksplodert.

 

 

 

Legg igjen en kommentar