Foreldrenes hemmelige liv

Du kan også lese dette innlegget på: Danish

uer_og_rødvin

En enkel middag med uer, grønnsaker, vann – og rødvin.

Jeg har registrert at den gamle debatten som nesten alltid blusser opp i tilknytning til ferietid, også i år har gjort sin entre i media. Problemstillingen formuleres gjerne noenlunde slik:

Kan eller kan barn ikke se på at foreldrene drikker noe som inneholder alkohol? Medfører et slikt skrekkelig syn nødvendigvis at de tar skade på sin sjel? For det er angivelig meget skremmende at far og/eller mor drikker et glass vin etter to til middagen. For ikke å snakke om hvis de drikker mer enn et par glass sammen med gode venner om kvelden.

«Jeg undres over hva det er som er så skremmende. Er det at pappa kanskje er i litt godt humør, for det skal vel ikke en ordentlig pappa være?»

Jeg snakker ikke om flatfyll der man mister evnen både til å gå eller føre en normal samtale. Jeg snakker ikke om fulle folk som blir aggressive og truende. Jeg snakker om voksne siviliserte mennesker som tar noen øl, drikker et par glass vin eller noen drinker under kontrollerte forhold.

Det virker som at det er en unison enighet om at selve synet av opphavet som tar seg en øl er en formidabel vederstyggelighet. Jeg undres over hva det er som er så skremmende. Er det at pappa kanskje er i litt godt humør, for det skal vel ikke en ordentlig pappa være?

6,8 liter

I følge Folkehelseinstituttet kjøpte hver nordmann over 15 år (!) gjennomsnittlig 6,8 liter ren alkohol i 2009. Hver eneste gjennomsnittlige nordmann, inkludert barn ned til 15 år drakk altså nesten 7 liter ren spit i året. Vi må vel ha lov til å anta at de fleste barn under 18 ikke har tømt i seg 7 liter brennevin, og dette er gjennomsnittstall. Svært mange voksne drikker betydelig mindre enn dette, men det betyr samtidig at mange drikker mere.

Hemmeligheter

Hvordan bærer de seg ad, alle disse barnefamiliene, der mor og far i løpet av ett år drikker minst 7 liter sprit, som oftest hovedsakelig i form av øl eller vin. Det blir ganske store kvanta – som rimeligvis må gjemmes for barna. Smugles flaskene inn i huset? Gjemmes de i garasjen? Og drikkes i all hemmelighet, kanskje etter at barna har lagt seg? Jeg får noen assosiasjoner til Inger-Lise Andersens (Rypdal) gamle hit om fru Johnsen

«Smugles flaskene inn i huset? Gjemmes de i garasjen? Og drikkes i all hemmelighet…»

I alle fall: tungvint, spør du meg, å opprettholde et slikt dobbeltliv.

Jeg undres om det virkelig er hensynet til barna som representerer den faktiske bekymringen her, eller om det dreier seg om den velkjente gamle norske puritanismen og forestillinger om det lastefulle liv som stikker hodet frem?

Alkoholen og synden

Det fortelles at da en fremtreden kristelige representanter for avholdssaken ble spurt om de ikke visste at Jesus ifølge Johannesevangeliet startet sitt virke ved å gjøre vann om til vin, svarte han: – Jo, vi har hørt om det. Men vi liker det ikke.

 

Legg igjen en kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: BrunosBouteille – Forældrenes hemmlige liv