Isjiassmerter: pseudoisjias eller prolaps?

Du kan også lese dette innlegget på: Danish

 

gluteus_minimus_smertemønster

Typisk smertemønster ved pseudo-isjias.

I klinikken møter vi ofte pasienter som sier de har ”isjias”. Når man har vondt i korsrygg, den ene side av setet, samt nedover lår og legg, går man ut fra at det er prolaps i ryggen. Isjias-symptomer og prolaps betyr for mange det samme.

Som regel er det ikke foretatt noen skanning av ryggen, eller skanningen gir ingen sikre svar. Ofte konkluderer undersøkelsen med at det er litt lave disker og tendenser til slitasje, noe de fleste mennesker har når man har nådd en viss alder – uten å ha symptomer.

Det finnes imidlertid to forskjellige tilstander som gir nesten identiske symptomer – discusprolaps (ekte isjias) og pseudoisjias. Dette er det få som kjenner til, også profesjonelle behandlere, selv om det er omfattende forskning og mye tilgjengelig litteratur om emnet.

Pseudoisjias – altså falsk isjias – er den vanligste årsaken til denne typen smerter, og den gode nyheten er at disse kan fjernes raskt og enkelt.

 

 

 • Ved ekte isjias går smertene nedover benet, og som oftest passerer de ankelknoken og til under foten.
 • Ved falsk isjias stopper gjerne smertene på leggen et sted.

Hva er pseudo-isjias?

gluteus_minimus-bakre

Typisk smertemønster ved triggerpunkter i bakre del av m. gluteus minimus. Smertene stråler nedover bak på lår og legg.

Ved pseudo-isjias er mellomvirvelskivene uskadet. Når man ikke kan finne noe galt på skanning, er den populære forklaringen at årsaken til slike typiske «prolapssmerter» er «nerver i klem». Dette er feil.

Smertene fra falsk isjias skyldes en dyptliggende og liten, men meget viktig hoftemuskel, som heter musculus gluteus minimus. Stramme og hyperirritable muskulære bånd (triggerpunkter) i denne muskelen gir smerter som til forveksling ligner isjias, og er grunnen til at den berømte amerikanske legen dr. Janet Travell kalte muskelen «isjias-hermeren.» Den «hermer» isjiassymptomene.

Behandling av pseudo-isjias

gluteus_minimus-fremre

Triggerpunktene som gir smerter til hofte og nedover siden av lår og legg finner vi i fremre kant av m. gluteus minimus.

Den beste – og enkleste – behandlingen er «dry needling», som er behandling med tørr nål – noe som betyr at man ikke sprøyter noe inn i muskelen. Når man treffer triggerpunktet i muskelen, trekker det stramme båndet seg hurtig sammen («local twitch respons») og slipper. Smerten nedover i benet er ofte nesten fullstendig vekk med det samme. Man behøver gjerne noen behandlinger før smertene forblir helt borte, særlig hvis dette er smerter man har hatt i lang tid.

Prolaps – «ekte» isjias.

«Isjas» betyr egentlig hoftesmerte, men brukes upresist som fellesbetegnelse på smerter som stråler fra korsrygg eller hofte og nedover til lår og legg.

Ryggsøylen består normalt av 33 – 34 virvler, derav 7 halsvirvler, 12 brystvirvler og 5 lendevirvler. Mellom hver av disse virvlene er det en bruskskive med en kjerne som består av en geleaktig substans. Disse bruskskivene kalles mellomvirvelskiver eller discus.

Ved discusprolaps er kanten på en av lendevirvelens skiver skadet, slik at den bløte kjernen trykker mot isjiasnerven ved nerverøttenes utspring. Dette kan gi smerter som stråler nedover i benet, og ofte helt til under foten. Prolaps kan i alvorlige tilfeller også resultere i følelsesløshet og lammelse i underekstremitetene.

Behandling av prolaps

Det er mulig å behandle også ekte isjias ved hjelp av dry needling. En medvirkende årsak til utvikling av prolaps kan være triggerpunkter og spente muskler i et segment av ryggraden. Muskelspenningen forårsaker økt trykk på mellomvirvelskiven, og dette medfører at skiven presses sammen. Ved dry needeling slipper spenningen i muskelen, og skiven kan dermed sakte gjenvinne sin naturlige form og funksjon.

For noen år tilbake var operasjon vanlig ved prolaps. Nå er man imidlertid mer tilbakeholden med slike operasjoner ettersom de ofte ikke resulterer i smertefrihet; noen får til og med forverrede smerter.

 

 

Legg igjen en kommentar

4 kommentarer

 1. Laila Martila

  Jeg har hatt til dels atore smerter i høyre setemuskel, Gluteus Maximus. Smertene stråler nedover i lår og legg. Jeg er tidligere, i 2007, ryggoperert med en avstivning av ryggen. Hadde disse smertene i «baken»før dette (( Kan jeg få noe hjelp for dette :O Begynner å bli veldig sliten av dette….

  • Smerter i setemuskelen (M. Gluteus Maximus) skyldes som oftest refererte smerter fra m. Quadratus Lumborum, men smerter i dette området kan også komme fra andre muskler. Slikt må alltid undersøkes konkret. Ryggsmerter er vanligvis enkelt å behandle, ettersom de fleste av slike «mystiske» smerter skyldes myofascielle triggerpunkter. Den mest effektive måte å deaktivere triggerpunkter på, er ved hjelp av «tørr nål.» Dessverre er det ikke så lett å finne komptente behandlere. Mange masserer triggerpunktene, men dette tenderer til å øke aktiviteten i punktene, noe som resulterter i økt smerte.

   Etter ryggoperasjoner kan det være vanskelig å gi effektiv behandling ettersom man da også har fått arrvev i området.

 2. Pingback: BrunosBouteille – Smerter hele tiden – og ingenting hjelper?

 3. Pingback: BrunosBouteille – Smerter hele tiden – og ingenting hjælper?