Mat, nøytral informasjon – og sikker kunnskap

Du kan også lese dette innlegget på: Danish

melkedrikkende_teenager

Sjeldent fenomen? Tenåring som drikker melk?

Kommentar til Ida Berg Hauge Ytring i NRK, 23. juni

Det fortelles at det berømte Duke University i Durham, North Carolina, ble etablert av tobakksindustrien med det formål å bevise at tobakksrøyking ikke var skadelig. Hvorvidt denne historien er sann vet jeg ikke, men det er et faktum at siste gangen universitetet endret navn, var det til ære for James Buchanan Duke som var en stor bidragsyter – og tobakksfabrikant.

Opplysningskontoret for Meieriprodukter er eid av TINE, Synnøve Finden og Q-Meieriene, og finansieres av Norges melkebønder. Selv om de ifølge sine websider angivelig «driver melkenøytral informasjonsvirksomhet», må det være betimelig å spørre om Informasjonskontorets motiver utelukkende er altruistiske.

Ytring

Den 23. juni går Opplysningskontorets daglige leder, Ida Berg Hauge, ut på NRK Ytring med sine bekymringer. Hun er bekymret over at unge mennesker er «opptatt av trening, muskler og kosthold» i den grad at det medfører helsefare. Hun er også bekymret over at de henter inspirasjon fra sosiale medier der «selvutnevnte eksperter gir ukvalifiserte råd.» Og hun er bekymret over at ettersom mange av disse unge «går på diett, lever som vegetarianer» eller innbilder seg at de «har en matallergi eller -intoleranse, unnviker jentene bestemte matvarer».

«Man skulle tro det finnes tilstrekkelig mange matsorter på markedet til at man får dekket sine ernæringsbehov uten å måtte drikke melk».

Og så kommer vi til det jeg mistenker er innleggets egentlige agenda: på grunn av disse absurde ideene drikker ungdommene for lite melk!

Er den melkenøytrale informasjonsvirksomheten likevel ikke helt nøytral? Eller har det sneket seg inn et bitte lite forsøk på å promotere produktene til de som betaler Ida Berg Hauges lønn? Man skulle tro det finnes tilstrekkelig mange matsorter på markedet til at man får dekket sine ernæringsbehov uten å måtte drikke melk. Kanskje vil savnet etter en spesiell type muggost være litt sårt for noen, men å velge bort melkeprodukter representerer faktisk ikke noen helsefare.

Kosthold – myter og ekspertise

Opplysningskontorets daglige leder etterlyser kostholdsekspertene. De må være motvekt mot all den skremmende useriøse informasjonen om kosthold som finnes på nettet, sier hun.

Det er lett å være enig i at det er kolossalt mye synsing når det gjelder kost. Men hvem er de «egentlige» ekspertene? De offisielle eksperters offisielle kostråd har ikke akkurat vært noen suksess. Mye tyder på at det er nær sammenheng mellom nettopp disse kostrådene – som vi deler med det meste av den vestlige verden – og den eksplosive utviklingen av overvekt og diabetes 2. Eller er dette bare myter, plantet av useriøse aktører på internett?

Kan det være mulig at ernæringsvitenskap ikke er et fullstendig rettlinjet og entydig fag som utelukkende baserer sine råd på sikker, nøytral, forskningsbasert viten?

Norum, Poleszynski og Lindberg

Jeg mener å huske litt fra et diskusjonsprogram mellom Kaare Norum, Dag Viljen Poleszynski og Fedon Lindberg fra noen år tilbake, tror det var på TV. Norum er professor emeritus ved Institutt for ernæringsfysiologi ved Universitetet i Oslo. Han er nestor for ernæringsfaget i Norge, og representerer ideene om kosthold som har vært dominerende i Norge de siste 60 årene.

Poleszynski er cand.scient. i ernæringsfysiologi og har en doktorgrad. Legen Lindberg trenger vel ingen nærmere presentasjon.

TV-programmet sluttet så vidt jeg husker med at Norum proklamerte at hvis hans meddebattanter hadde vært hans studenter, ville han ha strøket dem til eksamen. Og når Norges fremste ernæringsekspert erklærer at en cand.scient. i ernæringsfysiologi og en indremedisiner ikke skjønner seg på av ernæring, betyr vel dette at de tilhører kategorien selverklærte eksperter? For hva er egentlig kriteriene for å være en ekte ekspert?

Mytene og forskningen

At mettet fett er farlig for hjertet og at flerumettet fett er sunt, er en av grunnpilarene i norsk kostholdsrådgivning.

Alle ekte eksperter sier det. Men så dukker det altså opp flere og flere publikasjoner der moderne internasjonal forskning viser at dette ikke stemmer likevel. Bak denne forskningen finner vi høyt utdannede folk med doktorgrader og professortitler. Men verken kompetanse eller store studier gjør syndelig inntrykk på den tradisjonelle ekspertisen i Norge og Danmark. De fortsetter upåvirket å gjenta sine mantra: spis kornprodukter, spis ris, poteter, frukt, grønnsaker, vekk med det mettede fettet, velg sunne flerumettede oljer og lettprodukter…

Opplysningskontorets daglige leder behøver ikke bekymre over om de profesjonelle rådgiverne kommer til ordet på internett. Det er bare å gjøre et raskt søk, så dukker alle de gamle sannhetene opp, forrest i søkefeltet.

Sannhet ved håndsopprekning

«Kan det være mulig at ernæringsvitenskap ikke er et fullstendig rettlinjet og entydig fag som utelukkende baserer sine råd på sikker, nøytral, forskningsbasert viten

The Nutriton Commitee of the American Heart Association er en mektig organisasjon som er en av premissleverandørene når det gjelder hva man skal tenke, mene og tro om fett rundt om i verden. Dr. Ron Krauss, som er medlem av dette rådet, har avslørt hvordan fagfolkene kommer frem til konsensus om hvilke kostråd de skal gi.

Har man en inngående pro et contra-diskusjon der man grundig drøfter alle de siste forskningsresultater?

Nei, i grunnen ikke. Når The Nutriton Commitee of the American Heart Association anbefaler at man stadig erstatter det usunne mettet fettet med «sunne», flerumettede oljer, skjer dette gjennom flertallsvotering. Man rekker hånden i været – og stemmer.

Slik vedtas sannheten. Ved simpelt flertall.

Legg igjen en kommentar

3 kommentarer

  1. Elin Isaksen

    Dette var en fin oppsummering som jeg trygt deler med mine venner. De ennå fettskremte som ennå lurer på hvorfor jeg høvler smøret på det glutenfrie lavkarbobrødet mitt. Hadde det ikke vært for «selvutnevnte eksperter» hadde jeg fremdeles gumlet metformin og statiner istedet for egg og smør. Du har fått en følger til bloggen : )

    • Bruno Aamo

      Takk for hyggelig tilbakemelding. Denne bloggen kommer til å omhandle forskjellige ting, men kost, kosthold og kostmyter vil innta en sentral plass. Det finnes noen ganske få stemmer som roper i ørkenen mot de offisielle kostrådende i den norske kostholdsdebatten. Jeg hadde tenkt å la min lyde med. Og til de som er enige med meg: del gjerne denne bloggen slik at andre kan få tilgang til den.

  2. Pingback: BrunosBouteille – Mad, nøytral information – og sikker kundskab