Hvem er vel jeg?

Du kan også lese dette innlegget på: Danish

Tja…. Hva er viktig?

I denne bloggen vil du finne andre opplysninger om hva et sunt kosthold består av enn de som myndighetene gir – og har gitt de sist 40 år.

Kunnskapene jeg har skaffet meg – og som du vil finne på disse sidene – er dyrekjøpte.

Jeg vokste opp i en tid da margarin hovedsakelig besto av herdet fett, den gang ristet kneippbrød med smeltet margarin og sirup var en delikatesse. Jeg ble voksen mens myk soyamargarin erstattet den hårde margarinen, og soyaolje var det nye sunne stekefettet som erstattet smør. Vi skulle spise oss vekk fra hjertekarsykdommer.

For meg var dette en glimrende ide, et håp…

Levealderstatistikken blant mine mannlige slektninger er ganske utrivelig, så jeg gjorde det beste ut av dårlige gener, og fulgte myndighetenes kostholdsråd til punkt og prikke for å tuske til meg noen ekstra leveår.

Oppskriften var mindre fett, mere brød og kornprodukter, mere poteter, grønnsaker og frukt. Så jeg spiste frokostblandinger som besto av av tørket frukt, naturlig rørsukker og flere former for korn, jeg drakk jus og skummet melk. Alltid poteter til middag og tykke brødskiver med magert pålegg til kvelds – eller små karbohydratrike mellommåltider.

Alle disse årene med riktig kost…

Det var et formidabelt feilgrep. Jeg lider derfor av de samme sykdommer som svært mange andre av min generasjon gjør.

«Riktig» kost har satt sine spor.

Litt om meg:

Jeg var for mange år siden i gang med magistergraden i filosofi da jeg ble oppmerksom på at jobbmulighetene lukket seg. Derfor utdannet jeg meg i stedet til sykepleier, tok videreutdanning i psykiatri og arbeidet som sykepleier i mange år. Jeg har også undervist på helsefaghøyskoler og universiteter i Nord-Norge.

Min bakgrunn som fagfilosof og kjennskap til vitenskapsteori har vært viktig når det gjelder å kunne dechiffrere og vurdere vitenskapelige artikler om ernæringsforskning. Og vitenskapstradisjonen som i 40 år har advart mot mettet fett og anbefalt oss å spise flere karbohydrater er basert på sjokkerende dårlig forskning – når man bare vet hva man skal se etter.

Jeg forsøker nå å gjenvinne restene av min tapte helse.