Paracetamol hjelper ikke mot ryggsmerter.

 

Jeg har tidligere skrevet om noen av farene ved å bruke det smertestillende medikamentet paracetamol (også kjent under navn som Panodil og Paracet): leverskader og dødsfall ved overforbruk, astmalignende symptomer hos barn, i noen tilfeller også misdannede kjønnsdeler hos guttebarn der mor har brukt paracetamol under svangerskap.

«- pasienter som fikk placebo («narremedisiner») ble like fort smertefri som de som hadde fått paracetamol»

I tillegg er det farer ved kombinasjon med alkohol, ettersom både paracetamol og alkohol omsettes i leveren.

Nå viser en større Australsk studie at det ikke er noen grunn til å belaste kroppen med paracetamol når man har vondt i ryggen – fordi medikamentet ikke virker på denne type smerter.

I forskningsprosjektet deltok 1643 ryggpasienter fra 235 forskjellige klinikker. Undersøkelsen viste at pasienter som fikk placebo («narremedisiner») ble like fort smertefri som de som hadde fått paracetamol, altså ingen forskjell på om man hadde brukt ekte medisiner eller virkningsløse juksemedisiner som bare så ekte ut.

Forskningsrapportens hovedforfatter, Dr. Christopher Williams fra University of Sydney, konkluderer:

«Våre funn tyder på at regelmessig eller etter-behov dosering med paracetamol ikke påvirker tiden for bedring av smerter i korsrygg, sammenlignet med placebo, og vi stiller dermed spørsmålstegn ved den vanlige anbefaling av paracetamol til denne pasientgruppen.»

Undersøkelsen er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

Altså: ingen grunn til å bruke paracetamol når man har vondt i ryggen. Det virker ikke.