Skandinaviske aviser og kostholdsinformasjon

 

Vil du ha tilgang til forskning om mat? Les engelsek aviser

1. september refererte flere kjente engelskspråklige aviser forskningsresultatene fra en stor vitenskapelig studie der effekten av diett med lavkarohydratinnhold ble sammenlignet med mat som hadde lavt fettinnhold. Studien var randomisert, dvs. tilfredsstilte de høyeste krav til vitenskapelighet, var publisert i Annals of Internal Medicin, og konkluderte ned at de som hadde et kosthold med høyt fettinnhold og få karbohydrater, gikk mere ned i vekt og hadde bedre blodfettverdier enn gruppen som spiste et mer «vanlig» kosthold, altså mye karbohydrater og lite fett.

«En diett med mye fett beskytter også bedre mot hjertesykdom enn en diett med lite fett, altså det stikk motsatte av hva publikum er blitt fortalt i mange år»

Studien ble omtalt i TIMEFor Weight Loss, Low-Carb Diet Beats Low-Fat»), Reuters («Low-carb diets may beat low-fat options for weight loss, heart health»), Washington Post Low carb diets more than low fat ones may help protect against heart disease»), USNews («Low-Carb Beats Low-Fat for Weight Loss, Heart Health: Study» ) og New York Tims («A Call for a Low-Carb Diet»).

Overskriftene lar det ikke være noen tvil: Ønsker du å gå ned i vekt, gir en diett med mye fett og mindre karbohydrater bedre resultater enn en diett med lite fett og mye karbohydrater. En diett med mye fett beskytter også bedre mot hjertesykdom enn en diett med lite fett, altså det stikk motsatte av hva publikum er blitt fortalt i mange år.

Dette får man kjennskap til dersom man leser engelskspråklige aviser eller en og annen blogg som er opptatt av slikt. Jeg har ikke sett at denne nyheten er blitt referert av noen av de norske nettavisene jeg daglig leser.

Og hva skriver en av Danmarks største aviser, Jyllandsposten, om dette?

Ikke et ord.

Kostholdseksperten

Derimot har Jyllandsposten den 7. september to innlegg der en kostholdsekspert, Preben Vestergaard Hansen, blir intervjuet om hva han synes om ernæring. Den viktigste faglige kunnskapen som han deler med leserne i den første artikkelen er vi skal nyte maten: «Man skal ikke spise for at overleve, men man skal spise og nyde maden», sier eksperten på kosthold.

Slikt er jo både godt og nyttig å vite. Hva skulle man vel gjøre uten eksperter?

I den andre artikkelen lar eksperten oss få innsikt i farene med det kostholdet som den nevnte studien har undersøkt (- det finnes flere andre studier som sier det samme -) som slår fast at et fettrikt og karbohydratfattig kosthold både beskytter hjertet og fører til reduksjon av kroppsvekt.

Men kostholdseksperten vet noe ganske annet enn det all verdens studier kan påvise: »Jeg vil ikke anbefale at gå på kuren, da den strider imod mange af de officielle kostråd. Hovedproblemet i kuren er, at den mangler fuldkorn, og den indeholder for meget fedt. Når kuren siger, at man må spise alt slags kød, er der en risiko for, at man får for meget fedt.»

Hvorfor advarer den danske kostholdseksperten mot denne dietten?

Fordi den inneholder for lite korn – og så strider den mot de offisielle kostråd…

De offisielle kostråd

har i store trekk vært de samme siden 1985, og kan kort sammenfattes slik:

Spis minst 75 gram fullkorn om dagen, kjøttprodukter med maksimalt 10 % fett, velg skummet melk og yogurt med maks. 0,7 % fett, hold tilbake på melkeprodukter med mye fett. Skjær ned på mettet fett.

Det må være lett å være kostholdsekspert i dag. Man behøver ikke følge med på aktuell forskning. Det er tilstrekkelig å sitere de ernæringsrådene det er politisk konsensus om.

 

 

Legg igjen en kommentar